Category

Plastische chirurgie

Category

Het is de trend onder de jongeren; plastische chirurgie. De cijfers die uit steeds meer onderzoeken komen, zijn schokkend! Voor steeds meer jongeren lijkt het de normaalste zaak van de wereld te worden om wat aan hun lichaam te laten doen, maar waarom doen we het eigenlijk?

Hoe komt het dat plastische chirurgie zo populair wordt?

Op social media worden we allemaal dagelijks geconfronteerd met het ideaalbeeld, denk hierbij aan influencers op YouTube, Instagram of zelfs televisie. Doordat vloggers steeds opener worden naar het jongere publiek over hun ingrepen, komt het voor jongeren wel heel dichtbij. Dit betekent dus ook dat jongeren de drempel naar plastische chirugie mogelijk minder groot vinden.

Niet alleen influencers maken de drempel voor jongeren kleiner, ook plastische chirurgen maken deze drempel voor jongeren lager. Waar je als consument vroeger enkel wat informatie op de website kon vinden, kun je nu het hele traject volgen. Dit maakt het voor jongeren mogelijk om steeds meer informatie te winnen over plastische chirurgie, wat onder andere leidt tot meer vertrouwen.

Wist u al dat maar liefst 66% van de vrouwen die onder het mes gaan het enkel doen om hun zelfvertrouwen te vergroten?

Plastische chirurgie is voornamelijk populair omdat mensen hopen dat hun zelfbeeld hiermee vergroot wordt. In het tijdperk van alle social media, waarbij altijd alles leuk en mooi moet lijken, is het gemakkelijk om je te vergelijken met anderen. Dit is niet alleen iets wat op social media gebeurd, maar ook in real life. Er is altijd wel iemand mooier, knapper of iemand die betere vormen heeft, en dat is allemaal subjectief! Wat voor jou super mooi is, vindt de andere weer lelijk, dus waarom zou jij jezelf willen laten veranderen?

Hoewel ik het nu voornamelijk heb over de plastische chirurgie voor de een beter uiterlijk, is plastische chirurgie voor velen ook een uitkomst. Het kan namelijk de levens van sommigen mensen oprecht verbeteren. Dit verschijnsel heeft dus ook zeker goede kanten!

Benieuwd naar de mening van iemand die het van dichtbij heeft meegemaakt? Neem dan een kijkje op www.esmeelifestyle.nl

Stijging aantal huidkankerpatiënten door veroudering huid op jonge leeftijd. Jongeren beseffen vaak nog onvoldoende de gevaren van langdurige blootstelling aan de zon of zonnebank. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Het aantal patiënten met een kwaadaardige vorm van huidkanker stijgt de laatste jaren explosief. De waarschuwing aan jongeren komt voort uit het feit dat ook bij jongeren een snelle veroudering van de huid optreedt terwijl zij zich daarvan onvoldoende bewust zijn.

Ongeveer 50 tot 80 procent van het aantal gevallen van huidkanker wordt opgelopen op jonge leeftijd. De tijd tussen de overmatige blootstelling aan de zon en het ontstaan van de huidkanker is ongeveer 15 tot 20 jaar. Bovendien komt de ziekte steeds vaker terug bij patiënten. Bij ernstige vormen van huidkanker, zoals het melanoom, kan vroege herkenning en behandeling levensreddend zijn. Plastisch chirurgen adviseren veranderingen in de huid vroegtijdig te laten beoordelen door een arts en overmatige blootstelling aan zon en/of zonnebank te vermijden.

In Nederland heeft iemand een kans van één op zes om in zijn of haar leven huidkanker te krijgen. Van alle soorten kanker die voorkomen staat het basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker, in Nederland op de eerste plaats. Voor Nederlandse dermatologen is de diagnose basaalcelcarcinoom dan ook een van de meest gestelde diagnosen tijdens het spreekuur en voor de plastisch chirurg de meest geopereerde kwaadaardige huidtumor. Frequent gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermende factor (minstens SPF 20-30), beschermende kleding en het vermijden van de zon tussen 12.00 en 15.00 uur zijn belangrijke en simpele preventieve maatregelen die men kan nemen. “Zonnebrandcrèmes dienen om de huid te beschermen en niet om de tijd die men in de zon kan blijven te verlengen. Dat is een wijdverbreid misverstand”, aldus plastisch chirurg dr. Wilfred Kolkman van het Amphia Ziekenhuis Breda. “Vooral jongeren moeten zich beseffen dat overmatige blootstelling aan zon en/of zonnebank huidkanker op latere leeftijd kan veroorzaken”. Regelmatig gebruik van de zonnebank wordt afgeraden, omdat het net zoals de zon de huid snel veroudert en een grotere kans geeft op huidkanker op latere leeftijd.

Hoe is huidkanker te herkennen?
De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking. Niet alle vormen van huidkanker uiten zich op dezelfde manier. Soms verschijnt er een wasachtig, bleek, glad, glanzend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen. Kolkman: “Waneer plekjes op de huid niet genezen, snel bloeden of steeds terugkomen, is het verstandig om langs de huisarts te gaan om je huid te laten controleren op huidkanker. Een vroege diagnose kan levens redden.”

Soms kunnen kwaadaardige plekken van de huid behandeld worden door een dermatoloog, bijvoorbeeld door fotodynamische therapie of een speciale crème. Steeds vaker moet echter de kwaadaardige vorm worden weggesneden. Dit vraagt een specialistische behandeling van de plastisch chirurg. Dit geldt helemaal wanneer het plekje zich in het gezicht bevindt of wanneer het zo uitgebreid is dat er een huidverschuiving of huidtransplantatie nodig is. De plastisch chirurg zorgt primair voor het verwijderen van de kankercellen en bovendien voor het sluiten van de wond met een acceptabel litteken.

Meer lezen over de stijging, klik hier.