Zowel mannen als vrouwen hebben lichaamsbeharing. Lichaamsbeharing wordt vaak verwijderd om hygiënische redenen. Het lichaam kan van haar worden ontdaan door verschillende methodes. In dit artikel lees je over niet-permanente ontharingsmethodes en hoe je klachten kan voorkomen.

Ontharingsmethodes

Scheren
Wil je snel het lichaam ontdoen van haren, dan is scheren de snelste manier. Je kunt gemakkelijk de oksels, benen en de bikinilijn scheren. Tevens zijn scheermesjes niet al te prijzig.

Bij scheren worden de haartjes aan het huidoppervlak afgesneden, maar de haartjes groeien wel door. Hierdoor ontstaan al snel weer de welbekende stoppeltjes.

Hoe vaker je scheert, hoe grover de haren op den duur worden. Grovere haren zijn moeilijk te verwijderen. Een andere nadeel aan scheren is dat er bultjes en irritatie kan ontstaan wanneer er vaak wordt geschoren.

Ontharingscrèmes
Een goedkope en makkelijke manier om te ontharen. Wel geldt wel dat een ontharing crème een tijdelijke oplossing is. De haren worden in tegenstelling tot scheren niet grover.

Na het aanbrengen van de crème ontstaat een chemische reactie die de structuur van de haren veranderd. Wanneer de crème kort heeft ingewerkt, kan je de crème samen met de haren van de huid schrapen. Let op dat een ontharing crème een allergische reactie kan veroorzaken, probeer daarom de crème op een klein stukje huid.

Harsen & Waxen
Zorgt ten opzichte van scheren of het gebruik van een ontharing crème voor een langdurigere effect. Harsen wordt gebruikt voor het vrouwelijk lichaam. De bovenlip, kin, hals en wangen kunnen worden geharst. Voor het mannelijk lichaam geldt dat vaak de schouders, rug, bovenarmen, borst en buik worden geharst. Tevens wordt deze methode ook gebruikt voor de bikinilijn en schaamstreek.

Wax wordt op een strip aangebracht die wordt geplaatst op het te ontharen gebied. Tegen de haarrichting wordt met een snelle beweging de strip van de huid getrokken, zodat de haren met hun wortels verwijderd worden. Het resultaat is vier tot zes weken zichtbaar.

Epileren
De haar met de haarwortel wordt uit de huid getrokken met een pincet. De methode wordt vaak gebruikt bij de wenkbrauwen. De haren blijven langdurig weg of komen op den duur soms niet meer terug.

Elektrisch ontharen
Er wordt een fijne naald in het haarzakje gebracht, waarna een elektrisch stroompje wordt toegediend. Het is een vrijwel een permanente ontharingsmethode, omdat het haarzakje elektrisch wordt vernietigd. Elektrisch ontharen kan worden toegepast op gevoelige plekken zoals de bovenlip, oren en neus.

Klachten voorkomen

Het ontharen van het lichaam kan vervelende gevolgen:

  • Irritaties kunnen ontstaan door over elkaar wrijvende lichaamsdelen waar stoppeltjes zijn gevormd.
  • Bultjes/ puistjes kunnen ontstaan, doordat transpiratie en bacteriën ontstekingen veroorzaken.
  • Ingegroeide haren

Het is verstandig om na het scheren de huid te kalmeren. Een parfumvrije aftershave kan door een man worden gebruikt na het ontharen van het gezicht. Irritaties worden voorkomen door de parfumvrije aftershave. Voor de oksels geldt dat je beter na het ontharen van de oksels geen deodorant kunt gebruiken. Deodorant zorgt ervoor dat de poriën worden afgesloten en je hebt hierdoor meer kans op ontstekingen.

Wil je dat de kans op ingegroeide haren kleiner wordt, dan is het aan te raden om de huid voor het ontharen te scrubben.

Wilt u meer weten over ontharingsmethodes, kijk hier.

Comments are closed.