Category

Ontharen

Category

Zowel mannen als vrouwen hebben lichaamsbeharing. Lichaamsbeharing wordt vaak verwijderd om hygiënische redenen. Het lichaam kan van haar worden ontdaan door verschillende methodes. In dit artikel lees je over niet-permanente ontharingsmethodes en hoe je klachten kan voorkomen.

Ontharingsmethodes

Scheren
Wil je snel het lichaam ontdoen van haren, dan is scheren de snelste manier. Je kunt gemakkelijk de oksels, benen en de bikinilijn scheren. Tevens zijn scheermesjes niet al te prijzig.

Bij scheren worden de haartjes aan het huidoppervlak afgesneden, maar de haartjes groeien wel door. Hierdoor ontstaan al snel weer de welbekende stoppeltjes.

Hoe vaker je scheert, hoe grover de haren op den duur worden. Grovere haren zijn moeilijk te verwijderen. Een andere nadeel aan scheren is dat er bultjes en irritatie kan ontstaan wanneer er vaak wordt geschoren.

Ontharingscrèmes
Een goedkope en makkelijke manier om te ontharen. Wel geldt wel dat een ontharing crème een tijdelijke oplossing is. De haren worden in tegenstelling tot scheren niet grover.

Na het aanbrengen van de crème ontstaat een chemische reactie die de structuur van de haren veranderd. Wanneer de crème kort heeft ingewerkt, kan je de crème samen met de haren van de huid schrapen. Let op dat een ontharing crème een allergische reactie kan veroorzaken, probeer daarom de crème op een klein stukje huid.

Harsen & Waxen
Zorgt ten opzichte van scheren of het gebruik van een ontharing crème voor een langdurigere effect. Harsen wordt gebruikt voor het vrouwelijk lichaam. De bovenlip, kin, hals en wangen kunnen worden geharst. Voor het mannelijk lichaam geldt dat vaak de schouders, rug, bovenarmen, borst en buik worden geharst. Tevens wordt deze methode ook gebruikt voor de bikinilijn en schaamstreek.

Wax wordt op een strip aangebracht die wordt geplaatst op het te ontharen gebied. Tegen de haarrichting wordt met een snelle beweging de strip van de huid getrokken, zodat de haren met hun wortels verwijderd worden. Het resultaat is vier tot zes weken zichtbaar.

Epileren
De haar met de haarwortel wordt uit de huid getrokken met een pincet. De methode wordt vaak gebruikt bij de wenkbrauwen. De haren blijven langdurig weg of komen op den duur soms niet meer terug.

Elektrisch ontharen
Er wordt een fijne naald in het haarzakje gebracht, waarna een elektrisch stroompje wordt toegediend. Het is een vrijwel een permanente ontharingsmethode, omdat het haarzakje elektrisch wordt vernietigd. Elektrisch ontharen kan worden toegepast op gevoelige plekken zoals de bovenlip, oren en neus.

Klachten voorkomen

Het ontharen van het lichaam kan vervelende gevolgen:

  • Irritaties kunnen ontstaan door over elkaar wrijvende lichaamsdelen waar stoppeltjes zijn gevormd.
  • Bultjes/ puistjes kunnen ontstaan, doordat transpiratie en bacteriën ontstekingen veroorzaken.
  • Ingegroeide haren

Het is verstandig om na het scheren de huid te kalmeren. Een parfumvrije aftershave kan door een man worden gebruikt na het ontharen van het gezicht. Irritaties worden voorkomen door de parfumvrije aftershave. Voor de oksels geldt dat je beter na het ontharen van de oksels geen deodorant kunt gebruiken. Deodorant zorgt ervoor dat de poriën worden afgesloten en je hebt hierdoor meer kans op ontstekingen.

Wil je dat de kans op ingegroeide haren kleiner wordt, dan is het aan te raden om de huid voor het ontharen te scrubben.

Wilt u meer weten over ontharingsmethodes, kijk hier.

Ontharen bestaat al sinds een hele lang tijd, de oude Egyptenaren en Romeinen deden het al. Ontharen werd toen niet gedaan vanwege overtollig haargroei maar als respect voor de goden.

Het betekende dat je ‘puur’ was. Bij slavinnen had ontharing een andere betekenis, zij werden geacht een mooie en gladde huid te hebben. Ook kon de reden heel praktisch zijn, denk maar eens aan luizen, vlooien en infecties. Door het scheren werden deze ziektes vermeden.

Tot op de dag van vandaag is scheren nog steeds iets van nu, alleen heeft het nu een andere betekenis. Mensen scheren zichzelf om van een bepaalde haargroei af te komen. Of men dit nu mooier vind staan, denken dat dit hygiënischer is, of omdat hun levensovertuiging hen dit voorschrijft. Tot op de dag vandaag bestaan er meer methoden dan ooit om van ongewenste haargroei af te komen, van het klassieke scheren en harsen tot moderne vindingen als laseren.

Meer weten over de geschiedenis van ontharen, kijk hier.

12% van de Nederlandse bevolking heeft last van overbeharing. Overbeharing betekent dat er meer en dikkere haren groeien dan dat het geval is. Dit kan niet alleen praktische, maar vooral ook emotionele problemen met zich meebrengen.

Overtollige haargroei kan erfelijk zijn, maar kan ook komen door het gebruik van een bepaald medicijn, verstoringen in de hormoonspiegel of door het hebben van een bepaalde ziekte.

Tegenwoordig lijkt ontharen echter een must voor bijna iedereen. Niet alleen mannen scheren hun baard, maar zelfs 90% van de vrouwen doen dit ook! Denk hierbij aan het ontharen van benen, bikinilijn en oksels met behulp van scheermes, harsstrip of pincet. Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat het ouderwetse scheren nog steeds de populairste methode voor ontharing is.

Lees verder op: www.vrouwenblog.nl