Category

Ontharen

Category

Ontharen bestaat al sinds een hele lang tijd, de oude Egyptenaren en Romeinen deden het al. Ontharen werd toen niet gedaan vanwege overtollig haargroei maar als respect voor de goden.

Het betekende dat je ‘puur’ was. Bij slavinnen had ontharing een andere betekenis, zij werden geacht een mooie en gladde huid te hebben. Ook kon de reden heel praktisch zijn, denk maar eens aan luizen, vlooien en infecties. Door het scheren werden deze ziektes vermeden.

Tot op de dag van vandaag is scheren nog steeds iets van nu, alleen heeft het nu een andere betekenis. Mensen scheren zichzelf om van een bepaalde haargroei af te komen. Of men dit nu mooier vind staan, denken dat dit hygiënischer is, of omdat hun levensovertuiging hen dit voorschrijft. Tot op de dag vandaag bestaan er meer methoden dan ooit om van ongewenste haargroei af te komen, van het klassieke scheren en harsen tot moderne vindingen als laseren.

12% van de Nederlandse bevolking heeft last van overbeharing. Overharing betekent dat er meer en dikkere haren groeien dan dat het geval is. Dit kan niet alleen praktische, maar vooral ook emotionele problemen met zich meebrengen.

Overtollige haargroei kan erfelijk zijn, maar kan ook komen door het gebruik van een bepaald medicijn, verstoringen in de hormoonspiegel of door het hebben van een bepaalde ziekte.

Tegenwoordig lijkt ontharen echter een must voor bijna iedereen. Niet alleen mannen scheren hun baard, maar zelfs 90% van de vrouwen doen dit ook! Denk hierbij aan het ontharen van benen, bikinilijn en oksels met behulp van scheermes, harsstrip of pincet. Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat het ouderwetse scheren nog steeds de populairste methode voor ontharing is.