Category

In de zon

Category

Een goede zonnebril is géén gadget maar moet in de eerste plaats je ogen en de tere huid er rond maximaal beschermen tegen de schadelijke ultra- violette stralen van de zon. Dat wordt door de meerderheid der zonnebrildragers nog teveel over het hoofd gezien. Bij hen maakt hun zonnebril deel uit van hun dagelijkse outfit, om er goed en trendy uit te zien. Het dragen van een goede zonnebril is nochtaans noodzakelijk voor de gezondheid van je ogen. Op wat moet je dan letten bij het kiezen van de meest geschikte zonnebril?

Langdurig in de zon lopen zonder zonnebril is op termijn schadelijk voor je ogen. Je oogweefsels zijn immers erg gevoelig en hebben dan ook fel te lijden onder de sterk wisselende weersomstandigheden. In normale omstandigheden kunnen je ogen perfect instaan voor hun eigen bescherming en gezondheid. Is er teveel en te sterk zonlicht, dan verkleinen je pupillen automatisch. Zo kunnen de schadelijke ultra- violette stralen onmogelijk je oogbol bereiken. Word je toch verblind door de zon, dan nemen je wimpers deze beschermende taak over. Ze sluiten je ogen af om ze maximaal tegen het felle zonlicht te beschermen.

Label UV 400 of 100% UV
Het is dus zo dat je ogen zich in normale omstandigheden best voor zichzelf kunnen zorgen. Dat wordt uiteraard anders tijdens een lange autorit in de zon, bij een zomerwandeling en zeker tijdens het zonnen op het strand. Dan is het dragen van een goede zonnebril pure noodzaak. Maar wat verstaan men onder een goede zonnebril? Het kiezen van een zonnebril op basis van zijn design is een belangrijke fout. Pas wanneer je zonnebril het label UV 400 of 100% UV- bescherming draagt ben je zeker dat hij je ogen voldoende beschermt. Hou er ook rekening mee dat een goede zonnebril niet alleen je ogen maar zeker ook de de tere huid er rond voldoende beschermt. Die huid rond je ogen is flinterdun, en bijgevolg het eerste slachtoffer van je verouderingsproces.

Een onvoldoende of slechte bescherming tegen de schadelijke zonnestralen veroorzaakt rimpels en kraaienpootjes. Kies dus in de eerste plaats voor een voldoende brede zonnebril en zeker een model dat je slapen maximaal bedekt.

Lees verder: Goede zonnebril moet je ogen beschermen 

 

Stijging aantal huidkankerpatiënten door veroudering huid op jonge leeftijd. Jongeren beseffen vaak nog onvoldoende de gevaren van langdurige blootstelling aan de zon of zonnebank. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Het aantal patiënten met een kwaadaardige vorm van huidkanker stijgt de laatste jaren explosief. De waarschuwing aan jongeren komt voort uit het feit dat ook bij jongeren een snelle veroudering van de huid optreedt terwijl zij zich daarvan onvoldoende bewust zijn.

Ongeveer 50 tot 80 procent van het aantal gevallen van huidkanker wordt opgelopen op jonge leeftijd. De tijd tussen de overmatige blootstelling aan de zon en het ontstaan van de huidkanker is ongeveer 15 tot 20 jaar. Bovendien komt de ziekte steeds vaker terug bij patiënten. Bij ernstige vormen van huidkanker, zoals het melanoom, kan vroege herkenning en behandeling levensreddend zijn. Plastisch chirurgen adviseren veranderingen in de huid vroegtijdig te laten beoordelen door een arts en overmatige blootstelling aan zon en/of zonnebank te vermijden.

In Nederland heeft iemand een kans van één op zes om in zijn of haar leven huidkanker te krijgen. Van alle soorten kanker die voorkomen staat het basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker, in Nederland op de eerste plaats. Voor Nederlandse dermatologen is de diagnose basaalcelcarcinoom dan ook een van de meest gestelde diagnosen tijdens het spreekuur en voor de plastisch chirurg de meest geopereerde kwaadaardige huidtumor. Frequent gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermende factor (minstens SPF 20-30), beschermende kleding en het vermijden van de zon tussen 12.00 en 15.00 uur zijn belangrijke en simpele preventieve maatregelen die men kan nemen. “Zonnebrandcrèmes dienen om de huid te beschermen en niet om de tijd die men in de zon kan blijven te verlengen. Dat is een wijdverbreid misverstand”, aldus plastisch chirurg dr. Wilfred Kolkman van het Amphia Ziekenhuis Breda. “Vooral jongeren moeten zich beseffen dat overmatige blootstelling aan zon en/of zonnebank huidkanker op latere leeftijd kan veroorzaken”. Regelmatig gebruik van de zonnebank wordt afgeraden, omdat het net zoals de zon de huid snel veroudert en een grotere kans geeft op huidkanker op latere leeftijd.

Hoe is huidkanker te herkennen?
De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking. Niet alle vormen van huidkanker uiten zich op dezelfde manier. Soms verschijnt er een wasachtig, bleek, glad, glanzend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen. Kolkman: “Waneer plekjes op de huid niet genezen, snel bloeden of steeds terugkomen, is het verstandig om langs de huisarts te gaan om je huid te laten controleren op huidkanker. Een vroege diagnose kan levens redden.”

Soms kunnen kwaadaardige plekken van de huid behandeld worden door een dermatoloog, bijvoorbeeld door fotodynamische therapie of een speciale crème. Steeds vaker moet echter de kwaadaardige vorm worden weggesneden. Dit vraagt een specialistische behandeling van de plastisch chirurg. Dit geldt helemaal wanneer het plekje zich in het gezicht bevindt of wanneer het zo uitgebreid is dat er een huidverschuiving of huidtransplantatie nodig is. De plastisch chirurg zorgt primair voor het verwijderen van de kankercellen en bovendien voor het sluiten van de wond met een acceptabel litteken.

Meer lezen over de stijging, klik hier.

We trachten allemaal naar de zon, zeker met de vakantie in het vooruitzicht. Voor de meerderheid van de vakantiegangers is een vakantie zonder zon, geen vakantie. Niet te verwonderen, want de zon is een bron van leven, van extra energie en van gezondheid. Zonneschijn komt niet alleen je gezondheid, maar zelfs je humeur ten goede. Daar is slechts één voorwaarde aan verbonden. Zonnen is gezond, maar doe het met mate. Maar wat is verstandig en dus gezond zonnen?

Je vakantiebestemming en je verblijfsaccomodatie mogen nog zo perfect zijn, als je niet met een gebruinde huid naar huis kunt is je vakantie niet écht geslaagd. Een gebruinde huid staat vandaag gelijk met lichamelijk welzijn en geestelijke gezondheid. Onverstandig zonnen is echter ongezond zonnen en oorzaak van vele ernstige aandoeningen. Het resultaat daarvan wordt nu meer dan ooit merkbaar. De laatste vijftien jaar is het aantal gevallen van huidkanker maar liefst verdubbeld, en deze gevaarlijke trend lijkt nog niet zo direct te stoppen.

Zon en zomer maken gelukkig
Moet het nog gezegd: zon en zomer maken de grote meerderheid van ons ontspannen en gelukkig. Dat is het gevolg van de extra dosis vitamine D, waarvan de zon de grootste leverancier is. Vitamine D heeft niet alleen een positief effect op je lichamelijke gezondheid, het werkt ook in op je hersenen.Wetenschappelijke studies toonden al meermaals het verband aan tussen vitamine D en Alzheimer. Vitamine D is ook een sterk antidepressiva. En zonneschijn zorgt voor een goed humeur. Licht beïnvloed op een positieve manier je gemoedsgesteltenis. We zijn immers erg gevoelig aan langere periodes zonder licht. Hoe meer licht op het netvlies van je ogen terecht komt, hoe beter we ons voelen. Maar er is nog meer. Het Nederlands Bureau voor de Statistiek berekende dat een verhoging van warmte en van de dosis zonneschijn, zelfs je levensverwachting zal verhogen. En nu blijkt dat veertig procent van de Europeanen met een schrijnend tekort aan vitamine D kampt. Een tekort aan vitamine D wordt meer en meer gelinkt aan dikkedarm- en borstkanker, aan hartinfarcten, diabetes, multiple sclerose en allerlei infecties.

Ons wisselvallig klimaat maakt dat we met volle teugen moeten genieten van ieder uurtje zon. Geniet van de zon, maar doe het met mate. Je moet heus niet urenlang in je blootje onder de zon liggen om gezond te zijn. Integendeel, een half uurtje is ruimschoots voldoende. Langer zonnen verhoogt je kans op verbranding en huidkanker. Zonnekloppers moeten er dus zeker voor zorgen niet een ganse dag te braden in de zon en moeten zich maximaal tegen de zon beschermen.

Bron:”Gezond zonnen hoe doe je dat?

Als de zon schijnt zijn we goed gehumeurd, zitten terrassen vol en spelen kinderen buiten. Een beetje zon is goed voor ons. Het geeft niet alleen dat goede gevoel, maar zorgt ook voor een bruin kleurtje en de aanmaak van vitamine D. Wanneer we langer in de zon zijn, is het belangrijk om onze huid en die van onze kinderen goed te beschermen tegen teveel UVstraling.

Voorkomen huidkanker
Hoe vaker iemand in zijn leven door de zon verbrandt, hoe groter de kans om later huidkanker te krijgen. Waren er in het jaar 2000 ongeveer 21.000 nieuwe gevallen van huidkanker, in 2015 komt dat aantal volgens KWF Kankerbestrijding naar schatting uit op 37.000. De forse toename heeft onder andere te maken met de toegenomen populariteit van het zonnebaden en de zonvakanties in de afgelopen jaren.

Het is daarom belangrijk om verstandig om te gaan met de zon. Bij een overdaad aan zon veroorzaakt UV-A straling vroegtijdige huidveroudering. UV-B straling is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. Bij het risico op huidkanker spelen zowel UV-A als UV-B straling een rol. Het is belangrijk dat zonproducten de huid beschermen tegen beide soorten straling. Bij uw drogist kunt u terecht voor een deskundig advies over verstandig zonnen en het juiste gebruik van zonproducten. Ook adviseren zij u graag bij het kiezen van de meest geschikte beschermingsfactor voor uw eigen huid en die van uw kind(eren).

Zonproducten
Het gebruik van zonproducten is één van de maatregelen om verstandig van de zon te genieten. Zonproducten beschermen tegen UV-B straling. Dit wordt op het etiket aangegeven met een SPF (Sun Protection Factor). Sinds kort wordt er op de verpakking ook de hoogte van de beschermingsklassen aangegeven: ‘laag’, ‘gemiddeld’, ‘hoog’ en ‘zeer hoog’. Daarnaast wordt op het zonproduct ook de UV-A bescherming aangegeven.

Kinderen
Kinderen (baby’s, peuters en tieners) verdienen speciale aandacht omdat zij een kwetsbare groep zijn. Hun huid bevat nog weinig pigment en bouwt hierdoor ook minder een beschermend laagje op. De kinderhuid is bovendien nog in de groei. Huidbeschadiging op jonge leeftijd leidt tot een groter risico op huidkanker op latere leeftijd. Let daarom op dat kinderen niet verbranden. Houd baby’s en jonge kinderen uit de directe zon en gebruik zonproducten met een hoge bescherming. Natte kleding laat meer UV-straling door dan droge kleding, dus laat kinderen niet in natte kleding in de zon spelen.

Tips
• Kies altijd een zonproduct met een UV-bescherming op basis van uw huidtype en de omstandigheden waarin u zich aan de zon blootstelt.
• Breng het zonproduct royaal aan en herhaal dat regelmatig. Liefst elke twee uur en zeker na het zwemmen, na het afdrogen en bij veel transpiratie.
• Steeds opnieuw insmeren zorgt er niet voor dat u langer in de zon kunt blijven. De tijd die u in de zon kunt blijven is per persoon beperkt. Het is niet verstandig om een hele dag in de zon te liggen.
• Vermijd de zon op het heetst van de dag, als de zon het sterkst is (in Nederland tussen 12.00 en 15.00 uur, op winter- of zonvakantie kan dit soms al vanaf 11.00 uur zijn)
• Draag beschermende kleding, petje of zonnehoed en UV-werende zonnebril (met hoge beschermingscategorie en CE-keurmerk)
• Gebruik na het zonnen een aftersunproduct om de huid te verkoelen

Let op
– door verbranding wordt u niet bruin
– verbranden kan ook als u al bruin bent

Lees meer over de straling op www.radar.avrotros.nl. Meer informatie over huidbeschadiging, klik hier.

Teveel kinderen gaan onbeschermd op reis. Wat veel mensen niet weten, is dat vaccinaties óók nodig zijn voor landen als Bulgarije, Kroatië, Turkije, Egypte, Tunesië en Marokko. Zelfs voor een all-inclusive reis naar een resort! Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) komt in deze landen nog voor, maar gelukkig is besmetting met vaccinatie te voorkomen.

Kinderen zijn extra kwetsbaar op reis. Ze zijn gevoelig voor warmte, ziektes en de vaak minder goede hygiëne ter plaatse. Reizigersdiarree kan uw welverdiende vakantie aardig in de war sturen. Maar met een goede voorbereiding kunt u veel gezondheidsproblemen voorkomen.

Laat uw kinderen en uzelf vaccineren tegen hepatitis
Maak snel een afspraak op het ggd reisvaccinaties via www.ggdreisvaccinaties.nl of kijk op genoemde website voor contactgegevens van de desbetreffende GGD.

Reizigersinformatie via social media
Reizigers kunnen tegenwoordig voor informatie over de GGD ook terecht op de Facebookpagina over GGD reisvaccinaties. Ook via het Twitteraccount @ggdreistmee kunnen reizigers het meest actuele gezondheidsnieuws ontvangen.  Op de social mediakanalen wordt informatie gegeven over diverse landen, delen zij tips en blogs.

SVZ neemt stelling tegen publiciteit over zonnebanken

Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), de branchevereniging van zonnestudio’s in Nederland, neemt stelling tegen de verwarrende en verontrustende berichten die de afgelopen weken zijn verschenen over de risico’s van zonnebanken. In een visiedocument laat SVZ zien dat één week op het Spaanse strand zo mogelijk meer risico’s met zich meebrengt dan vier à vijf jaar verantwoord gebruik van de zonnebank.

SVZ is in 1987 opgericht om verantwoord zonnen en zonnebankgebruik te bevorderen, overmatig zonnen en huidkanker te voorkomen en de positieve effecten van zonlicht (UV-licht) tot hun recht te laten komen. Zij vertegenwoordigt 170 ondernemingen in de zonnebranche. Gezamenlijk streven zij er naar dat het SVZ-lidmaatschap op korte termijn uitgroeit tot een ‘keurmerk’ dat bepaalde garanties biedt aan het publiek.

In het visiedocument ‘De waarheid rond het gebruik van zonnebanken’ beschrijft SVZ hoe de zonnebanken door het Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) van de World Health Organization (WHO) nu zijn ingedeeld in de hoogste risicogroep wat betreft het risico op huidkanker. In deze categorie staan ook arsenicum en asbest maar eveneens de zon buiten en bijvoorbeeld bier en rode wijn vermeld. Door diverse media zijn zonnebanken
vergeleken met de twee eerstgenoemde producten en niet met de laatstgenoemde. Hiervoor geldt al jaren ‘Geniet, maar wel met mate’, net als voor de zon en zonnebanken.

KWF Kankerbestrijding, met wie SVZ samenwerkt in het Platform Verstandig Zonnen, heeft in een betreffende persverklaring ook aangegeven dat er in feite niets nieuws aan de hand is.

Kwaliteit en veiligheid
SVZ geeft in het recente document haar visie op aanbod, kwaliteit en veiligheid. Sinds 2007 wordt in de aangesloten zonnestudio’s gewerkt volgens een Code voor de Praktijkuitoefening. In deze code zijn door een wetenschappelijke commissie van de Europese Unie opgestelde normen voor zonnebanken verwerkt. Deze mogen niet meer UV-licht afgeven dan de zon aan de Middellandse Zee. In zonnestudio’s moeten klanten een goede intake en begeleiding krijgen
en er dient te worden gewaarschuwd voor mogelijke risico’s. Niet in de laatste plaats geldt dat zonnebanken in zonnestudio’s niet mogen worden gebruikt door personen jonger dan 18 jaar. De oproep van diverse kanten, waaronder vanuit de Tweede Kamer, om in Nederland een zonnebankverbod in te stellen voor jongeren onder 18 jaar, zoals in Duitsland recent is aangekondigd, berust dan ook op een misverstand. Dit verbod geldt hier reeds ruim twee jaar
en is inmiddels doorgevoerd en wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit.

Wetenschappelijk onderzoek
In de afgelopen 20 jaar heeft SVZ veel kennis over de zon, UV-licht en zonnebanken opgebouwd. Voor actuele medisch specialistische kennis is SVZ echter afhankelijk van wetenschappelijke onderzoekers en wil zich daar in het beleid graag naar schikken. Niet voor niets heeft SVZ zich ingezet bij de invoering van de genoemde Europese normen. Dit zodanig dat de invoering in Nederland als voorbeeld wordt genomen in andere Europese landen waar men op dit punt sterk achterloopt.

SVZ ondersteunt ook diverse wetenschappers, waaronder dermatologen en internisten, bij hun werk met financiële middelen en faciliteiten. Naast onderzoek naar risico’s verschijnen er tevens steeds meer onderzoeken die aangeven dat een bepaalde mate van UV-licht onontbeerlijk is voor een goede gezondheid en de preventie van diverse soorten kanker.

SVZ bestrijdt eenzijdige ‘wetenschap’ die ontstaat door publicitaire activiteiten van wetenschappers, versterkt door media-aandacht over gevoelige onderwerpen. In dit verband durft SVZ zelf de stelling naar voren te brengen dat één week zonvakantie op de Spaanse stranden gelijk staat aan vier á vijf jaar zonnebankgebruik. Wie driemaal per maand een bezoek van 15 minuten brengt aan een zonnestudio en dat negen maanden per jaar doet, krijgt per jaar
ongeveer zeven uur UV-licht op zijn lichaam, volgens de normen evenveel als van de middagzon aan de Middellandse Zee. Wie een strandvakantie van een week houdt in Spanje, verblijft al gauw zeven dagen van gemiddeld vier à vijf uur op het strand in de zon. Zo krijgt hij tussen de 25 en 35 uur UV-licht op zijn lichaam. En dat niet geleidelijk en steeds met
voorkoming van zonnebrand, zoals bij een zonnebankkuur maar in heel korte tijd. SVZ ontzegt daarmee niemand de natuurlijke zon. Daarvan moet iedereen kunnen genieten, maar wel verantwoord en met mate.

Lees verder over het standpunt van SVZ op: www.zwembadbranche.nl

Na de lange, kille en vochtige winter en het sombere voorjaar met bitter weinig zon, verlangen we allemaal naar de deugddoende zonwarmte. We zijn er allemaal klaar voor, enkel de zon ontbreekt. Hou jij ook van een lekker bruin kleurtje, dan is het nu de hoogste tijd om actie te ondernemen. Je kan best nu al beginnen met je huid gezond voor te bereiden op de zon. Met zo’n gezonde voorbereiding is je huid niet alleen beter beschermd tegen de schadelijke ultra- violette stralen van de zon. Een goed voorbereide huid zal ook veel vlugger en beter bruinen…

Na de vele sombere, zonloze dagen kijkt iedereen uit naar de komst van de zon. Wat is er gezelliger als een zonovergoten dag? We worden er niet alleen goed gehumeurd van. De zon geeft je ook extra energie, en is je voornaamste leverancier van vitamine D dat je weerstand verhoogt en je beendergestel versterkt. Zonlicht heeft echter ook nadelen. Daar zijn de ultra- violette stralen verantwoordelijk voor. Het zijn de Uva en de Uvb stralen die ervoor zorgen dat je huid verbrandt. Deze zonnestralen zijn meteen ook verantwoordelijk voor de huidveroudering. Bescherm je jouw huid onvoldoende tegen deze schadelijke zonnestralen, dan kan dit op termijn zelfs huidkanker veroorzaken. Om je maximaal te beschermen heeft je afweersysteem extra ondersteuning nodig, en die kun je gemakkelijk zelf leveren.

Scrubben is de boodschap
De allereerste stap naar een gezonde, stralende en fluweelzachte huid is scrubben of peelen. Voor normale huidtypes zijn één of twee behandelingen per week ideaal. Met een droge of gevoelige huid moet je extra voorzichtig zijn. Wrijf na ieder bad of douche je huid in met een goede hydraterende crème. Terwijl je huid extra voeding krijgt, worden alle dode huidcellen afgevoerd.

Extra tips van de dermatologe
•Blijven scrubben: ook al heb je een mooi bruin kleurtje, dan nog moet je blijven scrubben. Dat zorgt voor een goede doorbloeding en een jonge huid.
•‘s Avonds: scrub bij voorkeur de ‘s avonds voor het zonnen. Zo kun je vervelende huidirritaties voorkomen.

Voeding rijk aan antioxydanten
Weten wat je eet is belangrijk voor een gezonde huid. Onder impuls van de zonnestralen neemt de aanmaak van de schadelijke vrije radidalen sterk toe. Deze kleine deeltjes dringen je lichaam binnen, beschadigen je lichaamscellen en maken je ziek. Vrije radicalen zijn ook vrantwoordelijk voor ons (huid)verouderingsproces. Antioxydanten zijn je belangrijkste wapenq in de strijd tegen deze vrije radicalen.

Voor een jonge en gezonde huid is een dieet rijk aan antioxydanten belangrijk. Daarbij caroteen en lycopeen staan bovenaan het lijstje. Lycopeen vind je bijvoorbeeld in hoge concentratie terug in tomaten. Een Brits onderzoek wees uit dat diegenen die gedurende enkele maanden dagelijks vijf eetlepels

Bron: Maak je huid gezond klaar voor de zon

Het voorjaar is aangebroken. Een ideale periode om lekker buiten te gaan sporten. Je geniet van het mooie weer, van de omgeving en tegelijkertijd werk je aan je conditie! Een aantal

Wandelen
Het lijkt misschien of je niet heel actief bent, maar toch is wandelen heel goed voor je. Als je bijvoorbeeld een uur wandelt met 5 km per uur, dan verbruik je toch zo’n 250 kcal per uur. Tegenwoordig heb je ook het populaire ‘Nordic Walking’ met de stokken. Hiermee verbruik je 480 kcal per uur. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg water drinkt tijdens het wandelen, zeker met heel warm weer.

Hardlopen
Hardlopen wordt steeds populairder en dat is natuurlijk niet voor niets zo. Dit komt tevens door de leuke apps die verkrijgbaar zijn voor je smartphone en je begeleiden tijdens het hardlopen. Je kunt hierop precies zien welke route je gelopen hebt en hoe lang je erover gedaan hebt. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de juiste schoenen hebt waarmee je geen last van je voeten krijgt tijdens het hardlopen. Als je een hond hebt, kun je die lekker meenemen!

Fietsen
Fietsen is ook een manier om lekker buiten actief te zijn. Pak de fiets in plaats van de auto om naar het werk te gaan of ga eens lekker een dagje fietsen in de omgeving. Er zijn verschillende leuke fietsroutes door heel Nederland. Informeer eens bij het plaatselijke VVV-kantoor voor de fietstochten in de regio.

Skeeleren
Skeeleren is ook een goede manier om je conditie bij te houden met mooi weer. Met een halfuur skaten verbrand je zo’n 230 kcal. Heb je nog geen skeelers? Je kunt skeelers kopen bij een schoenenwinkel, sportwinkel of speciaalzaak in de buurt. Zorg er in ieder geval voor dat de skeelers stevig om je voeten zitten. Meestal vallen skeelers een of twee maten groter uit. Zorg er verder voor dat je veilig de weg op gaat door middel van een helm, knie-, pols- en elleboogbeschermers.

Nieuwe hardloopschoenen nodig, kijk op www.nelson.nl

Tweederde van de jonge kinderen verbrandt in de zon, zo blijkt uit een onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd door de Mauritsklinieken, poliklinieken dermatologie. De Mauritsklinieken starten vandaag de Week van de Huid (29 mei – 1 juni). De kick off vond plaats op het strand van Scheveningen waar een smeerteam op pad ging om mensen te informeren over een goede huidbescherming in de zon.

Onderzoek
Opvallend is dat ruim driekwart van de ouders/verzorgers aangeeft hun kind meerdere malen per dag in te smeren, toch nog tweederde van de kinderen verbrandt. Zonverbranding op jonge leeftijd zorgt op latere leeftijd voor een verhoogde kans op huidkanker.

Dr. Marcus Meinardi, dermatoloog Mauritsklinieken: ” Kinderen die op jonge leeftijd verbranden hebben op latere leeftijd een verhoogt risico op huidkanker. De huidcellen van kinderen zijn extra kwetsbaar, bij verbranding van de jonge huid door UV-straling is de kans groot dat er beschadigde cellen achterblijven die blijvende schade aanrichten. Op latere leeftijd zorgt deze beschadiging voor een verhoogde kans op huidkanker. ”

Week van de Huid
Naar verwachting komen er per jaar duizenden nieuwe gevallen van huidkanker bij. Omdat het voor kinderen belangrijk is dat zij zich goed tegen de zon beschermen, ligt er in alle Mauritsklinieken het kinderboekje Mammie smeert Sammie klaar om mee te nemen en een tubetje zonnecrème. Het kinderboekje is speciaal ontwikkeld voor kinderen en vertelt op speelse wijze hoe zij op een verantwoorde manier kunnen spelen in de zon. Het boekje is uitgerust met smeertips voor ouders en verzorgers.

Over de Mauritsklinieken
Met vijf vestigingen in Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen zijn de Mauritsklinieken de grootste polikliniek dermatologie van Nederland. Net als in de reguliere ziekenhuizen wordt binnen de Mauritsklinieken de dermatologie over de volle breedte aangeboden, zowel poliklinisch als in dagbehandeling. Naast de algemene dermatologie richten de Mauritsklinieken zich op de behandeling van huidkanker, allergieën, huidafwijkingen en spataderen.

Voor meer informatie over Week van de Huid, klik hier.