Misschien heeft u weleens van het begrip floaten gehoord, maar wat is floaten eigenlijk? Wwelke effecten heeft floaten op het menselijk lichaam? En voor wie is floaten mogelijk? In dit artikel behandel ik bovenstaande vragen en hoop ik dat er meer duidelijk ontstaan betreft het begrip floaten.

Wat is floaten?

Floaten is een bijzondere bewezen ontspanningsmethode. Je drijft in zout water in een speciaal ontwikkelde floatroom. Tijdens het drijven ervaar jet het even om te zweven en gewichtloos te zijn.

Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) houdt in dat de prikkels zwaartekracht, licht en geluid worden uitgesloten. In de floatroom wordt het water verwarmd op lichaamstemperatuur. Hierdoor voelt het lichaam geen temperatuurverschil met het water. Deze manier geeft het gevoel dat het lichaam een geheel vormt met het water. De hersenen denken dat je zweeft.

Effecten op het lichaam

  • Het stresshormoon (cortisol) neemt af.
  • Bevordert herstel na lichamelijke arbeid of sport
  • De bloedsomloop wordt verbeterd.
  • Verlicht pijn en verlaagd bloeddruk
  • Bestrijdt vermoeidheid

Zowel voor medische doeleinden als voor ontspanning en wellness worden zoutwaterbaden ingezet. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat floaten de productie van het stresshormoon reduceert en (te hoge) bloeddruk verlaagt.

Voor wie?

Iedereen die wil ontspannen, lichamelijk of geestelijk wil herstellen en stress wilt verminderen kan floaten.
Wanneer je zwanger bent is het aangenaam om tijdens het floaten de gewichtloosheid te ervaren. Daarnaast de extra belaste wervelkolom en het bekken te laten ontspannen.

Lees verder over floaten op www.leefmaastricht.nl

Comments are closed.