Category

Floating

Category

Misschien heeft u weleens van het begrip floaten gehoord, maar wat is floaten eigenlijk? Wwelke effecten heeft floaten op het menselijk lichaam? En voor wie is floaten mogelijk? In dit artikel behandel ik bovenstaande vragen en hoop ik dat er meer duidelijk ontstaan betreft het begrip floaten.

Wat is floaten?

Floaten is een bijzondere bewezen ontspanningsmethode. Je drijft in zout water in een speciaal ontwikkelde floatroom. Tijdens het drijven ervaar jet het even om te zweven en gewichtloos te zijn.

Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) houdt in dat de prikkels zwaartekracht, licht en geluid worden uitgesloten. In de floatroom wordt het water verwarmd op lichaamstemperatuur. Hierdoor voelt het lichaam geen temperatuurverschil met het water. Deze manier geeft het gevoel dat het lichaam een geheel vormt met het water. De hersenen denken dat je zweeft.

Effecten op het lichaam

 • Het stresshormoon (cortisol) neemt af.
 • Bevordert herstel na lichamelijke arbeid of sport
 • De bloedsomloop wordt verbeterd.
 • Verlicht pijn en verlaagd bloeddruk
 • Bestrijdt vermoeidheid

Zowel voor medische doeleinden als voor ontspanning en wellness worden zoutwaterbaden ingezet. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat floaten de productie van het stresshormoon reduceert en (te hoge) bloeddruk verlaagt.

Voor wie?

Iedereen die wil ontspannen, lichamelijk of geestelijk wil herstellen en stress wilt verminderen kan floaten.
Wanneer je zwanger bent is het aangenaam om tijdens het floaten de gewichtloosheid te ervaren. Daarnaast de extra belaste wervelkolom en het bekken te laten ontspannen.

Lees verder over floaten op www.leefmaastricht.nl

Babyfloaten is een waar begrip aan het worden in Nederland. Er verschijnen foto’s van baby’s die dobberen in een jacuzzi en in de meeste gevallen ontspannen uit het water komen. In dit artikel leest u over het begrip babyfloaten, hoe een floatsessie en massage verloopt. Daarnaast worden de effecten van babyfloaten en masseren besproken.

Wat is floaten?

Bij floaten ervaar je wat het is om te zweven, bijna geheel gewichtloos zijn. De baby zal in een jacuzzi floaten. Het water is gemiddeld 35 graden Celsius, de lichaamstemperatuur van de baby. Het warme water bevat zout wat drijven mogelijk maakt.

Floatsessie

Een floatsessie is geschikt voor baby’s tussen de 0 en 6 maanden. Vanaf 14 dagen na de geboorte mag de baby floaten. De duur van een sessie is afhankelijk van de leeftijd van de baby, de floatsessie duurt maximaal een halfuur. De baby krijgt een kraagje om de nek, zodat de baby blijft drijven. De floatsessie kan worden afgesloten met een babymassage. Onder begeleiding van een professionele masseuse gaat u uw kleine zelf masseren. U krijgt tips tijdens het masseren, zodat u de massage thuis kunt uitvoeren.

Effecten van floaten en massage

 • Floaten verbetert de balans en coördinatie van de baby. Wat op de lange termijn helpt bij het kruipen, lopen of zwemmen
 • Het warme water werkt kalmerend en is goed voor het slaapritme
 • Tegendruk van het water helpt bij krampjes en heeft een positief effect op de spijsvertering
 • De float sessie is een lichte workout die helpt bij het versterken van de longen, spieren en hart van de baby
 • Het gevoel van het water ondersteunt de ontwikkeling van de hersenen
 • Zelf voor baby’s met fysieke ongemakken als buikkrampjes en reflux kan het werken door de bewegingen die de kindjes maken in het water komt de spijsvertering op gang en dat helpt bij krampjes. Daarnaast werkt een massage goed tegen darmkrampjes en zou de band tussen ouder en kind verbeteren

Voor meer informatie over floaten, klik hier. Op www.newbornspa.nl leest u meer over babyfloaten en babymassage