Category

Cosmetische chirurgie

Category

Cosmetische ingrepen zijn tegenwoordig populairder dan ooit tevoren. Als je iemand vraagt wat hij of zij aan zichzelf wil laten verbouwen, krijg je al snel te horen wat die persoon in kwestie graag anders ziet. De cosmetische ingrepen lopen sterk uiteen van het opvullen van de lippen tot aan een borstvergroting. In dit artikel lees je welke voordelen en nadelen een cosmetische ingreep met zich meebrengen.

Goede reden om over te gaan tot een cosmetische ingreep?

Je kan ontevreden zijn over een litteken, er moe uitzien door wallen of kringen, hangende oogleden of rimpels hebben. Dit zijn prima redenen om over te gaan tot een lichte cosmetische behandeling. Slechte redenen om een cosmetische ingreep te doen zijn: druk van anderen en onzekerheid. Je gaat je immers niet beter voelen wanneer je iets anders in de spiegel ziet dan dat de realiteit is.

Effect van een cosmetische ingreep

Kleine dingen hebben vaak een groot effect. Denk bijvoorbeeld aan het behandelen van een fronsrimpel waardoor anderen niet meer kunnen zeggen wat kijk je boos. Maar een cosmetische ingreep kan ook een positief effect hebben, namelijk wanneer jij jou hele leven over iets slecht voelt.

Weten wanneer jij moet stoppen en de rol van de arts

Iedereen bepaalt zelf wat hij of zij aan zijn of haar lichaam wilt laten doen. Wel geldt dat erbij cosmetische ingrepen less is more van toepassing is. Het is van belang om behandeld te worden door een goede arts die aangeeft wanneer je doorslaat.

Herkennen van een goede arts

Van het beroep cosmetisch arts is een beschermende titel gemaakt. Deze titel mag alleen worden gebruikt door artsen die een opleiding hebben gevolgd, gevisiteerd zijn en zich regelmatig laten bijscholen. Handig is om voorafgaand aan een cosmetische ingreep op onderzoek te gaan. Vraag naar de ervaring van een arts of ga af op mond tot mondreclame.

Voor meer informatie, klik hier.

Vroeger heerste er een taboe op cosmetische behandelingen, tegenwoordig is dat wel anders. Voornamelijk vrouwen kiezen voor een cosmetische ingreep waarbij de natuurlijke look wordt behouden. In dit artikel lees je over de populairste cosmetische behandelingen.

Cosmetische behandelingen

 1. Ooglidcorrectie
  Klachten die kunnen ontstaan door slapper wordende oogleden zijn verslechterd zicht, hoofdpijn of een vermoeide uitstraling. Een ooglidcorrectie kan uitkomst bieden. Het is ingreep die relatief eenvoudig is, wanneer de ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren plastische chirurg. Een chirurg mag niet te veel huid weghalen, wanneer dit namelijk wel gebeurd, kunnen je de oogleden niet meer sluiten.
 2. Lippen opvullen
  Een trend op beauty gebied is volle lippen. Er zijn verschillende redenen te benoemen om de lippen op te vullen. Vrouwen die last hebben van kleine lippen die echter nooit groot zijn geweest of door veroudering de lippen kleiner zijn geworden, kiezen vaak voor deze behandeling.
 3. Anti-rimpel behandelingen
  Naarmate je ouder wordt, hoe meer rimpels er zullen verschijnen zoals de bekende fronsrimpel tussen de wenkbrauwen. De fronsrimpel kan worden behandeld met botox. Een andere populaire behandeling is het opvullen van rimpeltjes rondom de mond en de neus-lippenplooi. Zowel botox als fillers zijn van tijdelijke aard. Om de rimpels niet te laten zien, zul je meerdere malen een behandeling moeten ondergaan.
 4. Borstvergroting
  Één van de ingrepen die wellicht het meest wordt overwogen is een borstvergroting. Vrouwen hebben verschillende redenen om voor deze ingreep te kiezen, namelijk: na een zwangerschap slappere of legere borsten hebben of omdat het borstklierweefsel zich nooit heeft ontwikkeld.
 5. Hals-facelift
  Een hals-facelift is een uitgebreide behandeling. De plooien en rimpels van de gezichtshuid en mocht je dat willen van de hals worden strakgetrokken. Door deze behandeling worden de contouren van het gezicht strakker waardoor je frisser, jonger en stralender oogt. Gelukkig kun je na deze ingreep nog steeds dezelfde gezichtsuitdrukkingen maken als voor de ingreep, omdat de spieren en pezen onaangetast blijven.
 6. Liposuctie
  Bij deze behandeling wordt vet verwijderd op plekken waar je het niet weg krijgt door middel van sport of gezonde voeding. Je kunt het niet zien als een manier om af te vallen. Met de behandeling krijg je jouw lichaam wel beter in vorm.

Lees verder over de ingrepen op www.bloomingplastischechirurgie.nl

Cosmetische chirurgie wordt steeds populairder. Echter blijkt de kwaliteit van de zorg niet overal gewaarborgd te worden en gaat er nog veel mis. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie waarschuwt voor een grote verscheidenheid aan klinieken, chirurgen en ingrepen bij de cosmetische chirurgie.

Een weloverwogen keuze kun je maken nadat je onderstaand artikel hebt gelezen. In dit artikel worden vijf regels benoemd die zorgen dat de kans op teleurstelling klein is.

Regels

 1. Bedenk welke verandering en welk resultaat jij wilt zien
  Weet jij welke ingreep jij wilt doen, zoek dan zo veel mogelijk informatie op over de ingreep. Heb je niet exact voor ogen welke ingreep je wilt laten doen, maar weet je wel wat je wilt veranderen? Toon dit dan in de spiegel aan de chirurg, dan kun je samen met de chirurg een beeld krijgen over wat er moet veranderen en wat het gewenste resultaat is. Zo krijgt de chirurg voor ogen welke ingreep hij bij jou moet doen.
 2. Beoordeel waar en door wie u zich wilt laten behandelen
  Wanneer je een cosmetische ingreep overweegt is het van belang om een chirurg te vinden met de juiste papieren. Op www.bigregister.nl kun je een chirurg opzoeken. Hier staat een plastisch chirurg geregistreerd als plastisch chirurg en een basisarts als arts.

  De meeste plastische chirurgen die cosmetische ingrepen doen zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en lid van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie. Lidmaatschap geeft een indicatie van de specialisatie van de chirurg en/of de chirurg zich laat nascholen.

  Wat betreft de kliniek is het van belang om een kijkje te nemen in de kliniek. Wanneer een kliniek een ZKN keurmerk heeft, weet je zeker dat de kliniek voldoet aan de door de overheid opgestelde eisen. Met het ZKN (Zelfstandige Particuliere Klinieken Nederland) keurmerk ziet ZKN erop toe dat de kwaliteit van de klinieken op een hoog peil staat en blijft staan.
 3. Bespreek uw wensen/verwachtingen met een plastisch chirurg
  Een gesprek met een chirurg is belangrijk. De chirurg gaat je tenslotte opereren en kan jou vertellen of hij /zij hetgeen wat jij voor ogen hebt mogelijk is. Daarbij is het wel van belang om specifiek te zijn. . Verstandig is om foto’s te vragen aan de chirurg van mensen die de chirurg heeft geopereerd.

  Je dient in ieder geval geïnformeerd te worden over:
  De exacte ingreep: verloop van de ingreep, narcose of verdoving, de duur van de ingreep en de hechtingen
  Herstelperiode: hoe lang het herstel duurt, wat je wel en niet mag doen, pijn na de ingreep en wanneer je weer aan het werk mag
  Mogelijke risico’s/ complicaties
  Alternatieven voor de ingreep
 4. Neem bedenktijd na het gesprek
  Na het gesprek is het aan te raden om bedenktijd te nemen. In deze bedenktijd kun je research doen naar de opties en de mogelijke ingrepen die tijdens het gesprek zijn besproken. Laat het gesprek thuis op je inwerken. Wanneer je twijfelt is het goed om te achterhalen wat de oorzaak is van de twijfel en te wachten met de ingreep. In Nederland is het verplicht dat er 24 uur bedenktijd zit tussen het gesprek en de ingreep.
 5. Bewust kiezen: is de nazorg inbegrepen en wat krijg je voor jouw geld?
  Zorg dat jij 100 % achter de ingreep staat. Van belang is om te weten of de nazorg goed is geregeld. Een medische ingreep kan complicaties met zich meebrengen. Vraag bij de kliniek waar je wordt behandeld hoe de behandeling van complicaties is geregeld en naar de bereikbaarheid. Tevens is het belangrijk om te weten wat er in de prijs is inbegrepen. Wanneer je dit weet, kom jij niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wil je het artikel een keer nalezen, kijk hier.