Category

Afvallen

Category

Veel mensen zien afvallen als een strijd. Een strijd die wordt ervaren als zwaar en moeizaam. Vaak zie je dat mensen het roer radicaal omgooien. Het radicaal omgooien van het roer, werkt vaak averechts. Het is verstandiger om te beginnen met het doorvoeren van kleine veranderingen. In dit artikel worden 10 tips gedeeld die helpen bij het verliezen van gewicht.

Tips om af te vallen

 1. De kans op succes verdubbel je door realistische doelen te stellen
  Bedenk voor jezelf wat haalbaar is en wanneer jij tevreden bent. Wanneer je dit voor ogen hebt, kun je jezelf een gezonde leefstijl aanleren. Voor mensen met overgewicht geldt dat zij 10 tot 15 % van het huidige lichaamsgewicht kunnen verliezen. Maar belangrijker is om te streven naar een gewicht dat bij jou past en dat je kunt behouden.
 2. Ongezonde dingen eten is toegestaan
  Onthoud een ding en dat is dat je jezelf niks moet verbieden. Wanneer je dit namelijk doet, zul je meer verlangen naar jouw lievelingschocolade. Daarnaast is af en toe iets ongezonds goed voor het voedingspatroon.
 3. Kies voor voeding die bij jouw lichaam of leefstijl past
  Het is van belang dat jij voedsel kiest die bij jouw lichaam en leefstijl past. Doe dit stapje voor stapje. Jezelf een gezond eetpatroon aanleren kan door middel van een goed voorbeeld voedingsschema. Het voedingsschema geeft weer wat je nodig hebt en hoe je kunt variëren.

  Bovendien mag je alles blijven eten wat jij lekker vindt. Het is immers de bedoeling dat jij jouw nieuwe leefstijl vol kunt houden.
 4. Begin met kleine veranderingen
  Als mens vinden wij het lastig om onze gewoontes te veranderen, voornamelijk bij grote veranderingen. Verander eerst kleine dingen, zodat je minder weerstand ervaart. Tevens kunnen kleine veranderingen een groot effect hebben.
 5. Beloon jezelf voor het gewenste gedrag
  Wil je een gezond voedingspatroon volhouden, dan is het goed om jezelf te belonen.
 6. Bereid je voor op weerstand
  Wanneer je besluit om af te vallen, zal je iets moeten laten. Dit kan het gevoel van verlies of gemis aanwakkeren. Hiermee moet je rekening houden. Wanneer je merkt dat de weerstand opspeelt, is het van belang om bij jezelf te raden te gaan waar de weerstand vandaan komt. Een andere aanpak of stapje terug doen kan helpen.
 7. Bedenk voordat je gaat afvallen oplossingen om valkuilen tegen te gaan
  Heb je de gewoonte om te snacken wanneer je gestresst bent. Wanneer je stress hebt, zul je hunkeren naar snacks. Belangrijk is dat jij bent voorbereid op moeilijke momenten. Maak een plan B dat een gezond alternatief is en jou afleidt van de gedachte aan snacken.
 8. Maak gedragsregels en houd bij hoe het hiermee gaat
  Om af te vallen is het van belang om gedragsregels op te stellen en bij te houden. Gedragsregels zijn dagelijkse keuzes en gedragingen die bijdragen aan het bereiken van het einddoel, afvallen. Hiermee pak je stap voor stap ongezond of ongewenst gedrag aan.
 9. Pak de draad weer op wanneer je een fout hebt gemaakt en veroordeel jezelf niet
  Wanneer je bent teruggevallen in een oude gewoonte is het van belang dat je niet opgeeft. Mocht je een misstap hebben begaan is het belangrijk om de draad weer op te pakken en na te gaan waar het fout is gegaan. Hierna bedenk je hoe je het de volgende keer beter kunt doen.
 10. Maak gebruik van professionele begeleiding
  Waardevol kan het zijn wanneer je gebruik maakt van een professional. Dit kan een diëtist of gedragsexpert zijn. Zij kijken samen met jou naar de beste aanpak voor jou.

Voor meer informatie, bekijk www.fit.nl.

Elke vrouw gaat er op een gegeven moment last van krijgen; de overgang. Helaas zijn tijdens deze periode de hormonen vol op aan het werk en dat heeft niet altijd zijn voordelen. Een van de nadelen is dat het afvallen niet tot weinig zal lukken. De reden hiervoor? Jouw stofwisseling werkt net een tandje minder als normaal en je lichaam maakt het hormoon oestrogeen minder aan.

Eet goede vetten

Misschien probeer jij wel altijd de goede vetten te ontwijken, maar juist tijdens de menopauze is het beter om dit niet te doen. De vetvrije producten, waarvan jij denkt dat ze goed zijn, hebben veel geraffineerde suikers, oftewel: dikmakers. De gezonde vetten die je juist wel moet eten zullen de vermindering van het oestrogeen compenseren. Daarnaast zitten in de goede vetten Vitamine E, omega 3 en antioxidanten. Nu stel je jezelf misschien de vraag: in welke producten kan ik deze gezonde vetten vinden? Deze vetten kun je vinden in onder andere olijven, avocado, noten, zaden, zalm, makreel, paling en haring.

Afvallen doe je op een andere manier

Waar je vroeger misschien die overtollige kilo’s kwijtraakte met een sapvastweekje, is dat in de overgang een ander verhaal. Redenen hiervoor zijn de verandering van de stofwisseling, minder beweging en je hebt minder calorieën nodig.

Een gouden tip om toch af te vallen tijdens de menopauze is: eet kleinere beetjes en begin met krachttraining. Door de krachttraining ontwikkel je namelijk spieren, welke ook calorieën gaan verbranden.

Beperk je suikerinname

Door de verwarring in het hormonenstelsel, zal ook de bloedsuikerspiegel fluctueren. Het is dus verstandig om jouw suikerinname te beperken tot hetgeen wat je ook daadwerkelijk nodig hebt. Het beste is om jouw suikerinname stapsgewijs te verminderen.

Een gouden tip: bekijk de producten die je eet nog eens goed en kijk waar je de suikers kunt vervangen door natuurlijke zoetstoffen.

Alcohol

Gezellig avondje uit met jouw vriendinnen of vrienden? Dan is een wijntje natuurlijk hartstikke lekker. Echter is alcohol tijdens de overgang killing. De reden hierachter? De vertraagde stofwisseling. Dit zorgt er namelijk ook voor dat het alcohol minder snel afgebroken wordt.

Emotie eten

Door de verwarring in het hormonen stelsel zullen ook de emoties en je stressgehalte in de war zijn. Hierdoor is het emotie eten een groot gevaar. Je hoeft nu natuurlijk niet alles te weigeren, als het maar met mate is. Als je echter van jezelf al weet dat je een emotie-eter bent, dan is het verstandig om het eetmoment vervangen door iets anders.

Gouden Tips:

 • Drink veel, maar uiteraard geen alcohol.
 • Eet bewust.
 • Vraag om hulp in je directe omgeving zodat je er niet zelf voor staat
 • Wees niet te streng voor jezelf als het om iets lekkers gaat

Als je dit zo leest heb je er natuurlijk al helemaal geen zin meer in. Wil je meer tips? Klik dan hier.

Vakantie betekent voor de meeste mensen er even uit gaan en genieten. Maar vaak komt bij genieten ook wat meer eten of alcohol om de hoek kijken, en zo vliegen de kilo’s er helaas aan. In dit artikel bespreek ik 7 tips om jouw te helpen de vakantiekilo’s weer kwijt te raken.

 1. Schakel weer over naar jouw oude eetpatroon. De meeste vakantiekilo’s ontstaan voornamelijk door net wat meer te eten of te drinken, terwijl je vaak minder actief bent. Als je zodra je weer thuis bent meteen weer overstapt naar jouw oude gewoonten van sporten en gezond eten, zul je zien dat de kilo’s eraf vliegen.
 2. Een deel van de kilo’s is vocht. Ben je naar een warm land geweest? Dan is de kans groot dat jouw lichaam ook veel vocht vasthoudt. Om ervoor te zorgen dat dit minder snel gebeurd, kun je het beste zo veel mogelijk drinken. Hierbij zit ook nog het voordeel dat veel water drinken jou ook kan helpen met afvallen.
 3. Maak gezonde recepten. Door het opzoeken en het maken van gezonde recepten, krijg je vaak al minder snel zin om te zondigen. Een goede tip hierbij is: kook wat vaker thuis en eet wat minder vaak buiten de deur.
 4. Vermijd alcohol. Alcohol is 1 van de grootste boosdoeners als het gaat om het winnen van kilo’s. Waar je in de vakantie vaak in de middag met jouw cocktail op het strand lag of tijdens het dineren vaak een lekker wijntje nam, kun je dat bij terugkomst in Nederland het beste vermijden. Je zult zien dat dit al ontzettend veel zal schelen in de cijfers op de weegschaal!
 5. Eet vezels. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van vezels ervoor zorgt dat je afvalt.
 6. Combineer cardio- en krachttraining. Het is natuurlijk top als je al een rondje hardloopt, een rondje gaat fietsen of de trap neemt in plaats van de lift, maar wat ook helpt bij afvallen is krachttraining. Door het doen van krachttraining gaat je stofwisseling net wat harder werken, wat betekent dat je calorieën verbrand. Ideaal dus voor wie kilo’s wilt kwijtraken!
 7. Houd je hoofd koel. Wanneer je na jouw vakantie weer aan het werk of naar school gaat, zul je misschien merken dat je weer gestrest raakt, dit moet je echter proberen te vermijden! Stress creëert een hormoon die ervoor zorgt dat jij je buikvet niet snel zal kwijtraken, en dat is nou net iets wat je waarschijnlijk niet wilt.

Voor meer informatie kijk op: www.beautify.nl.

De eettafel is de ideale plek om je maaltijd te nuttigen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Vooral door de drukke levensstijl van tegenwoordig zijn we soms genoodzaakt om op verschillende tijden en plaatsen te eten. Maar dit is niet gezond! Vermijd in ieder geval zoveel mogelijk de 5 volgende plekken:

1: In de auto
2: Rechtstaand in de keuken
3: Voor de televisie
4: Aan het bureau
5: In bed

Kijk hier voor leuke culinaire uitjes waarbij u zeker tijd heeft om op de juiste plek te genieten van uw maaltijd!

Elk jaar beginnen duizenden Nederlanders het jaar met goede voornemens, waarvan afvallen met stipt op nummer 1 staat. Mensen proberen eerst het ene dieet, en dan het andere. Ieder dieet heeft zijn eigen werking op ieder persoon, maar iedereen die echt wil afvallen komt er vroeg of laat achter dat een wonderdieet niet bestaat: je moet het echt zelf doen!

In de meeste discussies over verantwoord afvallen gaat het alleen over de hoeveelheid eten, terwijl het soort eten dat je eet als je aan het afvallen bent net zo belangrijk is. Het is natuurlijk de bedoeling dat ons lichaam voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, zodat het de hele dag door goed kan functioneren.

Afvallen is pas echt verantwoord als het niet wordt gevolgd door aankomen, iedereen kent het beruchte jojo-effect. Een groot deel van de afvallers valt na een jaar weer hetzelfde gewicht als voor het afvallen, dit komt doordat het grootste gedeelte van de afvallers binnen het jaar weer zijn overgestapt naar hun oude gewoontes en er zo weer langzaam aan wat kilo’tjes bij komen.

Wilt u weten hoe u van uw oude gewoontes afkomt, klik dan hier.

Wanneer u wilt afvallen, is 0,5 tot 1 kilo per week genoeg. Om uw gewicht te behouden kunt u de hoeveelheid voedsel die u eet vergelijken met het aantal calorieën die u verbrandt.

Wanneer u een halve kilo per week wilt afvallen dient u 500 calorieën per dag minder te eten óf 500 calorieën te verbranden. Wanneer u het gewenste gewicht heeft bereikt stapt u over naar het onderhoudsdieet.

Wanneer u vetarm maar vezelrijk eet valt u langzaam maar veilig af.  Let op de grootte van de porties en eet minder dan normaal. Wanneer u hierbij (nog) meer beweegt zult u nog meer afvallen.

Tips voor vetarm voedsel

 1. Kies magere producten (magere melk, magere yoghurt etc.)
 2. Eet kip en vis in plaats van rood vlees
 3. Eet kleinere porties
 4. Wanneer u nog eens opschept denk dan eerst na of u echt honger heeft
 5. Snijdt zichtbaar vet en vel van vlees af
 6. Kauw langzaam en wordt u bewust wat u eet en dat u eet
 7. Eet bruine rijst en volkoren brood in plaats van witbrood en witte rijst
 8. Drink veel water
 9. Heeft u zin in een tussendoortje? Kies dan voor bijvoorbeeld een cracker, eierkoek in plaats van chips of chocolade
 10. In plaats van braden kunt u uw eten beter stomen of grillen
 11. Eet genoeg fruit en groenten per dag
 12. Drink minder of geen alcohol, alcohol bevat veel calorieën en zorgt voor een hongergevoel waaraan u na het drinken van alcohol sneller zult toegeven.
 13. Eet vaker thuis. In een restaurant is het moeilijker u aan uw dieet te houden.

Wilt u succesvol afvallen? Kijk dan in onze webgids!

Dient u veel water  te drinken om af te vallen? Dit is een veelgestelde vraag. De één vindt van wel, de ander is het er niet mee eens..

Wanneer u alleen nog maar water zou drinken, en geen frisdranken meer, dan zult u dat wel gaan merken in uw gewicht. Water bevat geen calorieën en suikers, en dat zijn de echte dikmakers. Wilt u toch liever eens iets anders drinken dan water? Kies dan voor thee zonder suiker (met een lekker smaakje) of light-frisdrank. Maar drink niet teveel lightdranken, dit is ook slecht voor uw gezondheid!

Wanneer mensen willen afvallen drinken ze nogal eens teveel water. Water is gezond, het reinigt uw lichaam ook van binnen, maar drink water ook met mate. In uw eten zit namelijk ook vocht en wanneer u daarbij teveel water gaat drinken zult u vocht vasthouden of er misselijk van worden.

Het is een feit dat het drinken van water kan helpen tegen een hongergevoel. Wanneer u een half uur voor het eten een glas water drinkt zult u merken dat u minder trek heeft en dus minder zult eten.

Water is zeker geen tovermiddel. Gebruik water dan ook alleen als hulpmiddel om overtollige kilo’s kwijt te raken. Wanneer u water combineert met gezonde voeding en voldoende beweging zult u vanzelf afvallen!

Kijk hier wat de bijdrage van water is bij afvallen.  Voor meer informatie over overtollige kilo’s kijk op: www.puurfiguur.nl

Obesitas, ook wel zwaarlijvigheid genoemd, komt in heel de wereld voor. Obesitas heeft psychische én lichamelijke effecten. Obesitas komt niet altijd door teveel te eten, maar meestal is dit wel het geval.

Elk mens heeft een andere hoeveelheid eten nodig om op een gezond gewicht te blijven. Komt u daarboven, dan wordt u dik(ker). Om af te vallen moet u dan minder  gaan eten.

Oorzaken
Een aantal aandoeningen kunnen gewichtstoename veroorzaken:

 • Traag werkende schildklier.
 • Medicijnen tegen reuma en astma
 • Erfelijke aandoeningen
 • Buikwaterzucht bij beide geslachten, hierbij vult de buik zich met vocht

Gevaren
Dik zijn is ongezond. U heeft namelijk meer kans op hartaandoeningen en ook op beroertes. Maar niet alleen dat, de luchtwegen lijden ook en u krijgt steeds meer ademnood. Pijnlijke spieren en gewrichten komen ook regelmatig voor omdat uw lichaam meer druk te verduren krijgt.

Zwaarlijvigheid tast de vruchtbaarheid aan en verhoogt de kans op verschillende kankersoorten. Ook uw geestelijke gezondheid krijgt het te verduren. In onze maatschappij wordt dik zijn onaantrekkelijk gevonden door de meeste mensen en door de slechte conditie en traagheid denkt men dat dikke mensen dommer zijn.

Behandeling
Er is maar één oplossing bij zwaarlijvigheid. Minder calorieën binnen krijgen of meer bewegen bij hetzelfde aantal calorieën. Wanner u lijdt aan ernstige zwaarlijvigheid zal bewegen echter niet zo makkelijk gaan. Wanneer iemand wilt afvallen die een zittend leven lijdt zal diegene ca. 1000 calorieën per dag moeten eten en wanneer u lichamelijk zwaar werk doet zo’n 1500 calorieën.

Vroeger werden ook weleens medicijnen gebruikt om af te vallen. Deze medicijnen versnelden de stofwisseling maar had enorm veel bijwerkingen, zoals angstgevoelens en hartkloppingen. Tegenwoordig worden deze medicijnen zelden voorgeschreven. Ook bestaan er medicijnen die de hersenen foppen, zodat de patiënten denken dat hun maag vol is. Deze middelen worden nu ook zelden gebruikt omdat het slechte eetpatroon hierdoor niet verandert.

Hedendaags zijn er twee soorten medicijnen die gebruikt worden bij zwaarlijvigheid. Eentje die de opname van vet stopt, maar waarvan men diarree kan krijgen. Een ander nieuw medicijn gaat het hongergevoel tegen en vermindert de opname van voedsel met zo’n 20 procent. Maar ook dit medicijn verandert de slechte eetgewoonten niet.

Er zijn tal van diëten die dan weer populair zijn, en dan weer niet. Sommige diëten werken voor eventjes goed maar bijna altijd komt men weer op het oude gewicht.

De beste manier om blijvend gewicht te verliezen is om minder te eten. Hiervoor zult u uw lichaam moeten heropvoeden. Eet geen calorierijk voedsel. Denk hierbij aan chips, ijs, koek, taart en snoep. Dranken bevatten ook veel meer calorieën dan de meeste mensen in eerste instantie denken. Een groot glas cola bevat al gauw zo’n 100 calorieën. Een glas sinaasappelsap al gauw zo’n 90 calorieën. Wanneer u in plaats van deze dranken water en thee zonder suiker drinkt scheelt dit al gauw veel calorieën op één dag!

Wilt u meer weten over de gevolgen van obesitas, klik hier. Kijk hier voor meer tips om af te vallen.

Zoals in elk land, zijn ook in nederland veel mensen bezig met hun gewicht. De een doet het met meer sporten, de ander met minder eten en de echte fanatiekelingen combineren dit. Wat is nou eigenlijk het meest effectief?

Het verschil om het tussen de ochtend en de lunch te eten of na de lunch is een groot verschil. Dit komt niet door het tijdstip dat je snackt maar tussen de korte tijd tussen het ontbijt en de lunch. Te snel na een maaltijd snacken is niet handig, maar heel lang wachten op de volgende maaltijd is ook niet de juiste keus, want een tussendoortje zorgt ervoor dat je geen honger hebt en dat je dus bij de volgende maaltijd gezondere keuzes maakt.

Lees verder over het ontbijt op: www.makkelijkafvallen.eu